Loading..

Product was successfully added to your shopping cart.

5

Product was successfully added to your comparison list.

0 Com

Sezonowe owoce i warzywa.

Wiosna...jedna z najpiękniejszych pór roku, dzień staje się dłuższy, cieplejszy, ale także smaczniejszy! Pojawiają się ukochane truskawki, jagody, czereśnie, szparagi, bób i inne pyszności.

Dlaczego spożywanie produktów sezonowych oraz lokalnych jest tak ważne?

Ponieważ są najbardziej zasobne w składniki odżywcze i budulcowe ( białko, węglowodany, tłuszcze, witaminy ), a także w energię witalną. Produkty sezonowe, to takie które swoja pełną dojrzałość osiągają w określonym przez przyrodę czasie.

Pamiętajmy, że to co lokalne jest dla nas najzdrowsze – nasze organizmy nie są przystosowane do spożywania egzotycznych warzyw i owoców. Produkty lokalne oraz ich konsumenci żyją w takich samych warunkach, dlatego wyposażą nasz organizm w składniki odżywcze i energetyczne lepszej jakości niż np. pomarańcza, ponieważ będą szybciej asymilowane przez nasz organizm.

Producentom lokalnej żywności będzie zależało, aby sprzedać je, kiedy osiągną dojrzałość, dlatego też będą tańsze. Nie ponosimy dodatkowych kosztów transportu czy przechowywania, które swoją drogą bardzo negatywnie wpływa na jakość produktów.

Poniżej przedstawiamy wartości odżywcze wybranych warzyw i owoców:

Truskawki

Są bogate w beta-karoten i witaminy z grupy B, żelazo, wapń, potas, magnez. Zawierają dużo błonnika, w tym rozpuszczalnego, czyli pektyny, oraz bromelinę - enzym rozkładający białka. Bromelina poprawia trawienie i przemianę materii, wspomaga usuwanie toksyn, ma też działanie przeciwzapalne - pomaga leczyć zapalenie zatok i żył oraz urazy sportowców.

Truskawki mają działanie krwiotwórcze, wzmacniają organizm. Poleca się je chorym na wątrobę, nerki, reumatyzm.

Wartość odżywcza truskawek (100 g): kalorie – 28; węglowodany - 7,2 g; białko - 0,7 g; tłuszcze – 0,4g; błonnik - 1,8 g.
Indeks glikemiczny (IG) truskawek - 40.

Polecamy zamrozić truskawki na zimę lub zrobić z nich dżem :) z poranną owsianką czy kaszą jaglaną będą pyszne!

Czereśnie

Mogą być żółte, różowe, czerwone, ciemnoczerwone, prawie czarne. Jest w nich dużo witamin C, A, z grupy B, potasu, wapnia, żelaza, magnezu, cynku, miedzi, manganu. Są dość kaloryczne - porcja 100 g czereśni to 61 kcal. Regulują procesy przemiany materii, wspomagają leczenie niektórych schorzeń wątroby i pęcherza, kamicy nerkowej, opóźniają rozwój miażdżycy, dodają energii. Poprawiają samopoczucie osób cierpiących na reumatyzm.

Wartość odżywcza czereśni (100 g): kalorie – 61; węglowodany - 14,6 g; białko - 1 g; tłuszcze - 0,3 g; błonnik - 1,3 g.
Indeks glikemiczny czereśni - 22.

Maliny

Maliny są źródłem witaminy C, beta-karotenu, witamin E, B1, potasu, wapnia, fosforu, kwasów organicznych i flawonoidów. Znacząco zwiększają odporność, chronią przed infekcjami. Łagodzą biegunki i niestrawność. Mają działanie moczopędne, pomagają przy chorobach stawów. Sprzyjają utrzymaniu zdrowej skóry, kości i zębów. Sok z malin to dobry środek napotny, obniża gorączkę i ułatwia zwalczanie przeziębienia. Maliny nie tuczą, bo w 100 g owoców jest tylko 29 kcal.

Wartość odżywcza malin (100 g): kalorie - 29; węglowodany - 12 g; białko - 1,3 g; tłuszcze - 0,3 g; błonnik - 6,7 g.
Indeks glikemiczny malin – 25.

Zdecydowanie polecamy przygotowanie zapasu soku z malin na zimę, doskonałe lekarstwo na przeziębienia w dodatku jak smaczne i naturalne.

Szparagi

Występują białe, zielone oraz fioletowe – jednak fioletowe nie są popularne w Polsce.

Szparagi są niskokaloryczne, bardzo dobrze wpływają na pracę nerek oraz odchudzają! Szparagi są cennym źródłem witamin, potasu, magnezu, żelaza, selenu i fosforu.

Są również źródłem witamin C, K oraz z grupy B, żelaza, potasu, magnezu, selenu i fosforu. W zielonych pędach dodatkowo znajduje się witamina A. Zwiększają krzepliwość krwi, a dzięki dużej zawartości błonnika poprawiają pracę układu pokarmowego. Mogą się nimi objadać osoby z nadciśnieniem, gdyż mało w nich sodu, są łagodnie przeczyszczające i moczopędne.

Wartość odżywcza szparag (100 g): kalorie - 20; węglowodany – 1.9 g; białko - 1,3 g; tłuszcze - 0,2 g; błonnik – 1,5
Indeks glikemiczny malin – 20.

Bób

Jest rośliną strączkową i podobnie jak one posiada bardzo wiele wartości odżywczych. Bób zawiera dużą ilość białka, które może być alternatywą dla białka pochodzenia zwierzęcego. Jest także bardzo bogatym źródłem kwasu foliowego, tak potrzebnego w ciąży. 100 g surowego bobu pokrywa bowiem 106% dziennego zapotrzebowania na tę cenną witaminę. Oprócz tego znaleźć w nim możemy ryboflawinę, kwas pantotenowy, witaminę C, B6, A, K, wapń, żelazo, magnez, forsfor, potas, sód oraz cynk.

Posiada on także liczne właściwości lecznicze, m.in. wiąże kwasy żółciowe w jelicie grubym, a tym samym obniża stężenie cholesterolu LDL we krwi. Z kolei dzięki dużej zawartości kwasu foliowego może zapobiec wystąpieniu wad rozwojowych u płodu i wspomóc proces leczenia niedokrwistości.

Wartość odżywcza gotowanego bobu (100 g): kalorie - 66; węglowodany – 7.1 g; białko - 1,3 g; tłuszcze - 0,4 g; błonnik – 5,8.
Indeks glikemiczny malin – 80.

Niestety sezon jest króki, dlatego radzimy, abyście sobie nie żałowali i jedli jak najwięcej pysznych warzy i owoców :)



Write Your Review