Loading..

Product was successfully added to your shopping cart.

5

Product was successfully added to your comparison list.

0 Com

6 przypraw o których powinniśmy pamiętać

 Przyprawy nie tylko nadają potrawom wspaniały smak, ale również pozytywnie wpływają na nasze zdrowie – przeciwdziałają wielu chorobom i dolegliwościom, a to za sprawą zawartych w nich substancji aktywnych, które wykazują silne właściwości przeciwutleniające.

Imbir

To jedna z najstarszych roślin leczniczych, będąca jednocześnie znakomitą przyprawą. Pochodzi z tropikalnych regionów Azji i Oceanii.

Właściwości:

Ułatwia trawienie (działa pobudzająco na wydzielanie śliny i soku żołądkowego) leczy wzdęcia, łagodzi mdłości. Imbir ma również pozytywny wpływ na podwyższony cholesterol. Przyprawa ma oczywiście silne działania przeciwzapalne, leczy przeziębienia, w okresie jesienno-zimowym zalecane jest picie herbatki z dodatkiem imbiru, którą również możemy wykorzystać do płukania zaczerwienionego gardła. Poza tym imbir zmniejsza ból i sztywności stawów. Leczy również migreny czy infekcje, ma właściwości odkażające i odświeżające.

BlackorWhite blog odzywianie imbir

 

Kurkuma

Ta pochodząca z południowej Azji przyprawa ma mocny żółty kolor, który zmienia smak potraw, silny zapach i ostry smak. Jednak jego niewielka ilość nadaje potrawom wyjątkowy smak przy okazji pozytywnie wpływa na nasze zrowie.

Jakie właściwości ukryte są w tej przyprawie?

Otóż kurkuma słynie m.in. z właściwości przeciwzapalnych, antyoksydacyjnych, przeciwnowotworowych, żółciopędnych, oczyszczających, hepatoprotekcyjnych, tonizujących i antymutagennych. Kurkuma pomaga zwalczać kamienie żółciowe. Wykorzystywana jest także do leczenia kolki, czerwonki, żółtaczki, kataru, ospy wietrznej, świerzbu, zapaleniu spojówek i schorzeń wątroby i dróg moczowo-płciowych. Sprawdza się także przypadkach niestrawności, a nawet w przypadku zapalenia stawów. Kurkuma ma również zastosowanie w kosmetyce. Z jej użyciem sporządza się między innymi maseczki pielęgnacyjne.

BlackorWhite blog odzywianie kurkuma

Goździki

Są to wysuszone pąki kwiatowe goździkowca korzennego – niewielkiego, wiecznie zielonego drzewa, rosnącego w regionach tropikalnych.

Lecznicze właściwości:

Goździki uznawane są za środek antyseptyczny i przeciwbólowy, m.in. łagodzi bóle zębów. Ich charakterystyczny zapach wynika z obecności eugenolu. Związek ten jest bardzo silnym antyoksydantem, wspomaga obniżanie poziomu cukru oraz cholesterolu. Ponadto zalecany jest osobom z problemami nadciśnienia i miażdżycy. Goździki wykorzystywane są w dolegliwościach przewodu pokarmowego, poprawiają trawienie i przemianę materii. Świetnie nadają się dla nerwowych osób, gdyż jest to doskonały lek na stres. Ma stymulujący wpływ na umysł, usuwa zmęczenie oraz wyczerpanie psychiczne. Jest pomocny dla pacjentów cierpiących na bezsenność.

BlackorWhite blog odzywianie gozdziki

Czosnek

Pochodzi z Azji, ale od dawien dawna uprawiany jest także w Polsce, gdzie zyskał dużą popularność jako dodatek do potraw i co raczej nikogo nie zdziwi; lekarstwo.

Jego właściwości:

Przede wszystkim jest to świetny lek przeciwko infekcjom bakteryjnym, wirusowym oraz pasożytniczym. Zmiażdżony i świeży zawiera substancję (alicin), która wykazuje silniejsze działanie antybiotyczne niż penicylina czy tetracyklina, co zostało udowodniono badaniami laboratoryjnymi. Czosnek wykorzystywany jest w leczeniu bólu gardła, przeziębień, grypy, infekcji płuc, a także przewodu pokarmowego. Wspomaga odbudowanie przyjaznej mikroflory po terapiach antybiotykowych. Możemy go również zastosować przy zapaleniu zatok, przewlekłym katarze a nawet przy ostrym zapaleniu oskrzeli. Pomaga zbić gorączkę, wzmaga potliwość. Ma również wpływ na obniżenie cholesterolu oraz ciśnienia krwi.

BlackorWhite blog odzywianie czosnek

Kminek

Jest powszechnie znaną przyprawą poprawiającą smak sałatek, smażonych i tłustych potraw, chleba, zup i alkoholi (alasz, kminkówka). Znany i wykorzystywany był już w starożytnej Grecji i Rzymie.

Właściwości kminu:

Działają przeciwskurczowo i są znane jako środek wiatropędny. Pomagają w trawieniu, likwidują wzdęcia. Posiadają również właściwości moczopędne. Kminek często znajduje zastosowanie w leczeniu zapalenia oskrzeli czy kaszlu. Jest on bezpieczny dla dzieci, dlatego znajdziemy go w składzie herbatek łagodzących objawy kolki oraz innych lekach. Znany jest także jako środek pobudzający laktację. Napar z kminku polecany jest osobom cierpiącym na wrzody żołądka i dwunastnicy, a także przy problemach z wątrobą.

BlackorWhite blog odzywianie kmin

Koper

Roślina bardzo popularna w polskich domach.

Właściwości:

Wykorzystywany jest jako lek przeciw kolce i wzdęciom także zaparciom. To także znany środek pobudzający laktację. Koper reguluje pracę nerek. Niweluje nieprzyjemny zapach z ust. Warto wiedzieć, że spożywanie kopru poprawia trawienie. Przyczynia się również do usunięcia z organizmu szkodliwych toksyn. Należy być jednak ostrożnym przy piciu naparu z kopru, gdyż pobudza on apetyt, zatem sprawdzi się dla niejadków.

 

BlackorWhite blog odzywianie koper

Write Your Review